23948sdkhjf

Reaktionerna på stoppade vindparkerna: ”Dråpslag”

Dråpslag mot elektrifieringen och hot mot jobben och industrins framtid. Det är några av reaktionerna på regeringens beslut om att stoppa 13 nya vindkraftparker.

Det var under måndagen som regeringen lämnade beskedet om att 13 av 14 nya vindkraftparker får avslag med hänvisning till Försvarsmakten, något Energy Supply tidigare rapporterat om.

Reaktionerna från branschen har inte låtit vänta på sig.

– Vi är extremt förvånande att regeringen samlat avslår 13 havsbaserade vindkraftsparker i Östersjön, skriver branschorganisationen Svensk vindenergi i en kommentar.

Projekten som avslås uppges tillsammans motsvara 30 gigawatt (GW) i installerad effekt eller runt 140 terawattimmar (TWh) i årlig elproduktion som skulle kunna komma elsystemet till del inom 10 till 15 år. 

– Regeringens beslut väcker frågor om hur Sverige ska lösa klimatomställningen och svensk konkurrenskraft, skriver Svensk vindenergi och uppger att organisationen, tillsammans med Energiföretagen, bett om att få träffa regeringen för att få bättre förståelse för beslutet.

Teknikföretagen kallar i sin tur beskedet om de stoppade parkerna för ett dråpslag och uppger att de ser allvarligt på beslutet:

– Teknikföretagen förstår att Försvarets synpunkter behöver prioriteras, men vi hade hoppats att olika intressen kunde samsas om att nyttja Östersjöns vatten. Nu behöver regeringen tillsammans med näringslivet hitta alternativa lösningar för att få fram den el som behövs för att elektrifiera Sverige.

Freja Offshore beklagar regeringens besked men välkomnar godkännandet av vindkraftparken Poseidon på västkusten.

– Sverige är i stort behov av ökad elproduktion. Regeringens besked i dag gör det bara ännu mer angeläget att de projekt som planeras på västkusten, inte minst Mareld, kommer till stånd. Varje dag som går utan att elproduktionen är löst innebär risk för förlorade jobb och att industriinvesteringar går till andra länder än Sverige, säger Åsa Dyberg, operativ chef för Freja Offshore, i en kommentar.

Elous har fått avslag på projekten Arkona och Skidbladner.

– Vi ser att andra NATO-länder bygger ut vindkraft till havs och är övertygade om att det hade varit möjligt att realisera vissa av de projekt som nu fått avslag genom samverkan mellan Försvarsmakten och vindkraftsaktörer. Vi ser till exempel att tillstånd villkorade av samverkan med försvaret, exempelvis via säkerhetsklassade konsulter, i kombination med kompensatoriska åtgärder i vindkraftsparkerna är en möjlig väg, säger Per Witalisson, vd för Eolus, i en kommentar.

Elous har ytterligare två projekt, Västanvind och Najaderna, som fortsatt är under handläggning hos Regeringskansliet.

– För Eolus del har vi fortsatt fokus på bland annat Västvind utanför Göteborg och Najaderna utanför Gävle/Tierp där regeringen kommunicerat att man kommer satsa extra resurser på att öka takten i beredningen av tillståndsansökningarna, säger Per Witalisson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094