Chefen efter vindkraftsbeskedet: Svensk industri den stora förloraren
Under måndagen meddelade regeringen att 13 av 14 nya vindkraftsparker får avslag med hänvisning till Försvarsmakten. Freja Offshore är ett av bolagen som drabbas, där planerna på de havsbaserade parkerna Cirrus och Dyning i Östersjön stoppas.
Åsa Dyberg är operativ chef på Freja Offshore.
Hur kändes det att få beskedet?
– Överraskande. Det var det första som slog oss allihopa, om man nu ska prata känslor. Det blir ett stort slag, inte bara mot vindkraftsutvecklare. De som framför allt drabbas är svensk industri, säger hon.
Hon beskriver det som att industrierna står inför en stor energiomställning.
– Kan företagen inte göra investeringarna väljer de att flytta. Svenska samhället påverkas av det här, säger hon.
Freja Offshore har ytterligare ett projekt, Mareld, som ligger under slutberedning hos regeringen. Att inte det fick avslag tillsammans med de andra ansökningarna ser Åsa Dyberg som en positiv indikation.
– Det är än mer viktigt nu när regeringen tagit bort en så väldigt stor portion att man går vidare med de andra projekten.
Mareld planeras cirka 40 kilometer väster om Lysekil och väntas kunna leverera upp till 12 TWh årligen.
– Just på västkusten är det industritätt och där har näringslivet och industrierna försökt att påkalla regeringens uppmärksamhet, säger hon.
Till 2030 väntas industriernas behov av el dubblas till följd av en allt större övergång till eldrift.
Hur viktigt skulle du säga att det är att det byggs mer vindkraft, sett till den gröna omställningen?
– Ur ett hållbarhetsperspektiv skulle jag säga att det är helt avgörande. Sedan ska jag säga att från Frejas håll, och jag skulle tro att jag talar för resten av branschen, så ställer vi inte olika teknikslag mot varandra. Vi behöver all el vi kan få. Men vinden som råvara finns där och den finns där inom Sveriges gränser, precis som att vattnet också finns här.
Eolus är ett annat bolag som fått projekt stoppade. I en kommentar säger bolagets vd, Per Witalisson, att de är övertygade om att det varit möjligt att realisera vissa av de projekt som nu fått avslag genom samverkan mellan Försvarsmakten och vindkraftsaktörer.
Det är något som Åsa Dyberg håller med om och säger att man från Freja Offshores sida också försökt att göra.
– Men då har man från regeringens sida istället tagit det här beslutet att inte gå vidare med andra lösningar.
Varför tror du att det är så?
– Det avstår jag från att svara på. Jag tänker att regeringen säkert haft mycket diskussioner fram och tillbaka om det här.