23948sdkhjf

”Geotermisk el ett självklart fossilfritt alternativ”

– Geotermisk el är en baskraft med stor potential som bör vara ett självklart alternativ när vi diskuterar hållbar energi.Det säger Jessica Friberg, vd och medgrundare av Jordkraft, ett företag som vill satsa på geotermisk energiutvinning.

Jordkraft är ett innovationsföretag, baserat i Stockholm och på Gotland, som utvecklar och implementerar geotermiska elkraftverk. Lösningen bygger på att utnyttja jordskorpans naturliga, obegränsade värme genom små, modulära kraftverk. Med hjälp av samma djupborrningsteknik som länge använts vid oljeutvinning i kombination med avancerad tryck- och temperaturövervakning, produceras stabil, väderoberoende elkraft dygnet runt, året om. Varje anläggning genererar minst 5 MW och kan enligt bolaget försörja 4 000 hushåll med el.

– Med ett nätverk av små, lokala anläggningar kan vårt samhälle bli mindre sårbart och mindre beroende av centrala kraftnät. Industrier, viktiga samhällsfunktioner och hela orter kan bli självförsörjande på el, säger Jessica Friberg i en kommentar.

Just nu genomförs omfattande modelleringstester för att säkerställa och optimera tekniken inför det första fullskaliga pilotprojektet, med planerad start 2025 i Näs på Gotland. Modelleringen kartlägger också vilka platser runt om i Sverige som är lämpliga för geotermiska anläggningar.

Jordkraft erbjuder färdiga geotermiska kraftverk där installation, teknisk utrustning och utbildning för driftspersonal ingår. Visionen är att bli en ledande aktör i den gröna energiomställningen med ambition att bygga hundratals kraftverk runt om i Europa.

– Geotermisk el är ett realistiskt, kostnadseffektivt fossilfritt alternativ och bör vara en naturlig del i energimixen för en hållbar framtid, säger Jessica Friberg.

Geotermisk el, så funkar det

Vatten leds ner i ett djupt hål i berggrunden där det hettas upp och bildar så kallad torr ånga. Idealtemperaturen för detta är 300°C – 400°C, vilket går att finna på ungefär fem till åtta kilometers djup.

Ångan pressas upp till ytan och driver en turbin som genererar elektricitet. Ångan kondenseras och återförs i det slutna systemet. Processen är helt utsläppsfri med minimal påverkan på den omkringliggande miljön.

Ett kraftverk producerar minst 5 MW dygnet runt, oberoende av väder. Kraftverksbyggnaden är ungefär lika stor som en vanlig villa och utformas för att smälta in i naturen.

Källa: Jordkraft

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.121