23948sdkhjf

Ny rapport: Sverige kan bli världsledande inom elektrobränslen

Sverige har en unik möjlighet att bli världsledande inom elektrobränslen, slår en ny rapport fast. En strategisk satsning skulle skapa såväl nya arbetstillfällen som bidra till att stärka Sveriges konkurrenskraft.

Det är energibolagen European Energy, Liquid Wind, RES Group, St1 och Uniper som står bakom rapporten Styrmedel för produktion av fossilfria elektrobränslen. Enligt rapporten har Sverige en unik potential att bli en ledande producent av elektrobränslen, tack vare god tillgång på fossilfri el samt biogen koldioxid från skog- och energisektorerna. Men ett antal åtgärder krävs för att inte Sverige ska halka efter.

”Utan åtgärder riskerar Sverige att gå miste om dessa investeringsmöjligheter och exportintäkter, samtidigt som vi får svårare att nå våra klimatmål. Vi skulle dessutom missa chansen att stärka vår motståndskraft genom att minska vårt beroende av importerade fossila bränslen,” skriver rapportförfattarna.

Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Elektrobränslen uppges kunna erbjuda en bra lösning där elektrifiering inte är ett alternativ, som långväga flyg- och sjötransporter samt tung industri.

– Som land har vi en fantastisk möjlighet att dra på oss ledartröjan inom elektrobränsleproduktion i Europa. Det skapar nya jobb och stärker vår konkurrenskraft samtidigt som det är en nyckel för att både säkra energiberedskapen och nå klimatmålen, säger Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige, i en kommentar.

Fler anläggningar planeras i landet samtidigt som teknologi och logistik utvecklas gemnsamt av industri. Samtidigt pekar rapporten på att andra länder kommit längre och infört styrmedel för att attrahera investeringar i produktion av elektrobränslen.

– Genom strategiska satsningar kan vi minska vårt beroende av importerade fossila bränslen och även bli en ledande exportör av hållbara bränslen i Europa, säger Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige.

Rapportförfattarna förespråkar ett introduktionsstöd genom differenskontrakt eller ”feed-in tariffs”. Det för att skynda på elektrobränslens kommersialisering. Dessutom vill man undersöka om det befintliga stödet för bio-CCS kan utvidgas för att även omfatta bio-CCU.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11