Solör Bioenergi fixar både fjärrvärme och biokol
Solör Bioenergi har ett antal anläggningar i Sverige som producerar fjärrvärme från biobränsle. På tre av dessa anläggningar i Skåne låter man första biobränslet genomgå pyrolys, där organiskt material bränns i en syrefattig miljö. Biokolen används sedan som jordförbättringsmedel samtidigt som det binder in kol i marken.
Solörs produktion av biokol sker på fjärrvärmeanläggningar i skånska Skurup, Svedala och Munka-Ljungby. Under 2023 producerades över 2 900 kubikmeter biokol.
— Att producera biokol i anslutning till fjärrvärmeanläggningar är ett sätt att nyttja vår kapacitet effektivt. Den huvudsakliga uppgiften är att producera fjärrvärme till våra kunder, men tack vare ombyggda pannor och en anpassad drift kan vi även producera biokol, förklarar Flemming Rasmussen, regionchef Solör Bioenergi Syd, i en kommentar.
Han fortsätter:
— Produktionen av biokol är en process som kräver mycket kunskap och en stor kontroll. En utmaning är att släcka glöden snabbt för att få biokol som är helt förkolnad, vilket är avgörande för att biokolen ska kunna säljas. Vi genomför löpande provtagningar och analyser som säkerställer kvaliteten.
Råvaran som används för att producera biokol är densamma som för att producera fjärrvärme. Men kraven på biobränslet är högre för en anläggning som producerar biokol.
— Bränslet bör vara homogent i storlek och ha låg fukthalt för att säkerställa jämn kvalitet och undvika problem i processen, såsom ojämn förbränning. Vi använder skogsflis av jämn kvalité, eftersom bränslets kvalitet påverkar produktionen och biokolets kvalitet
Biokol kan även användas i cementindustrin, till metallindustri och till djurfoder.
Försäljning av biokol sker i stora volymer, upp till 120 kubik biokol.
— Vi hade gärna producerat mer men under kalla perioder prioriteras produktionen av värme då biokolproduktionen pausas för att säkerställa en stabil fjärrvärmedrift. Vi har system som gör det relativt enkelt att slå av och på produktionen av biokol vid snabba väderomslag, förklarar Flemming Rasmussen.