23948sdkhjf

Framtidens geotermiska energi ger ren el dygnet runt

ABB och Sage Geosystems gräver fram möjligheter med geotermisk energi.

ABB och Sage Geosystems (Sage), ett geotermiskt baslast- och energilagringsföretag, har undertecknat ett samförståndsavtal om att utveckla anläggningar för energilagring och värmekraftverk som utnyttjar naturliga värmeresurser från jordens inre till att producera ren el.

Sages har avtal med Meta, moderbolaget till Facebook och Instagram, om att leverera upp till 150 MW geotermisk baskraft till en anläggning öster om Klippiga bergen i USA. Första fasen i projektet förväntas vara i drift 2027.

Enligt samförståndsavtalet ska ABB utforska hur företagets teknik för automation, elektrifiering och digital teknik kan driftsättas på geotermiska anläggningar runt om i världen för att maximera energieffektiviteten och tillförlitligheten.

– Vi är fokuserade på att skala upp vår egenutvecklade teknik Geopressured Geothermal Systems (GGS) och samarbetet med ABB kommer att främja den breda driftsättningen av nästa generations geotermiska lösningar, säger Cindy Taff, vd för Sage Geosystems, i en kommentar.

GGS-processen innefattar pumpning av trycksatt vätska till en konstgjord underjordisk reservoar. När det lagrade vattnet värmts upp till över 150°C kan det med hjälp av tryck eller mekanisk energi återföras till ytan och föras genom värmeväxlare och turbiner för att generera el.

– Till skillnad från traditionella förnybara energikällor kan geotermiska lösningar, inklusive energilagring och produktion av baslastkraft, tillhandahålla en källa med ren energi som är tillgänglig på begäran 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året, säger Cindy Iaff.

Geotermisk energi står för en marknadsandel på 0,3 procent av världens kraftförsörjning, enligt Rystad Energy. Den installerade geotermiska kapaciteten står i nuläget för 16,8 GW i världen och förväntas nå 28 GW per 2030 och uppemot 110 GW per 2050. Den förväntade marknadstillväxten förväntas attrahera investeringar på totalt över 120 miljarder dollar från nu till 2035.

– För att kunna utnyttja potentialen hos geotermisk energi och få ett samhälle med låga koldioxidutsläpp behövs samarbeten mellan olika branscher för att driva på de tekniska framstegen, säger Per Erik Holsten, chef för ABB Energy Industries.

Läs mer om: ABB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066