Forskarna: Därför är biomassa viktig för energiomställningen

Det är i en analys i tidskriften Nature Energy som forskarna publicerat en anlys om hur ett framtida europeisk energisystem skulle se ut, som omfattar innefattar el, värme, industri och transport. Chalmers skriver i ett pressmeddelande att forskarna undersökte två utsläppsmål för energisystemet. Det ena gällde ett nollutsläpp av koldioxid och det andra minusutsläpp på tio procent.
Enligt studiens huvudförfattare Markus Millinger, som var verksam på Chalmers när studien gjordes men numera är forskare på Rise, spelar biomassan en oväntat viktig roll i energiomställningen.
– En sak som förvånade oss var hur snabbt det blir väldigt dyrt om vi minskar mängden biomassa i ekvationen. Om biomassa utesluts helt skulle kostnaderna för energisystemet med minusutsläpp öka med 169 miljarder euro årligen, jämfört med den kostnadsoptimala nivån av biomassa i systemet. Det är en ökning med 20 procent och motsvarar ungefär kostnaden för att utesluta vindkraft, säger han i en kommentar.
Enligt Chalmer innebär dagens nivå av biomassa i Europas energisystem en motsvarande merkostnad på 5 procent, jämfört med den kostnadsoptimala nivån.
– Men den ekonomiska biten är kanske inte det största problemet, utan den stora svårigheten kan bli att skala upp alternativen, säger Markus Millinger, i en kommentar.
Ytterligare begränsningar av biomassatillgången skulle försvåra energiomställningen kraftigt, enligt Markus Millinger
– Dessutom skulle vi gå miste om den möjlighet till minusutsläpp som användning av biomassa ger. För att uppnå minusutsläpp då skulle i stället koldioxidinfångning direkt från luften behöva skalas upp i stor omfattning, en betydligt dyrare teknik som förbrukar energi i stället för att ge ett energiöverskott.
Även Göran Berndes, medförfattare till studien och professor i biomassa och markanvändning på Chalmers, uttalar sig:
– Bioenergisektorn utvecklas i en kontext där jord- och skogsbruket möter allt fler hållbarhetskrav.
Klimatmställningen väntas öka trycket på skogar och odlingsmark. Därför är det enligt hoom viktigt att det finns regelverk som leder utvekingen i en positiv riktning.
– Samtidigt så kan bioenergisystem utformas så att de bidrar till att effektivisera vår resursanvändning och mildra negativa miljöeffekter av nuvarande markanvändning. Om styrmedel utformas så att markägare och andra aktörer belönas för att ”göra rätt” så kan det i sig driva utvecklingen bort från miljöskadliga aktiviteter, säger Göran Berndes, i en kommentar.