Energiomställningen måste vara socialt hållbar: ”Fortsatt arbete behövs”
För att Sverige ska nå sina klimatmål krävs en omfattande elektrifiering av samhället, där elbehovet väntas öka kraftigt. Detta ställer krav på en snabb utbyggnad och effektivisering av elsystemet – men även på att omställningen upplevs som legitim, begriplig och rättvis. Alla samhällsgrupper påverkas olika av förändringen, och därför behövs kunskap om hur människor agerar, hur målkonflikter hanteras, och hur vi undviker att nya klyftor uppstår.
– Energifrågan är inte bara teknisk – den är social, politisk och kulturell. För att lyckas med energiomställningen behöver vi förstå hur människor påverkas, vad som skapar acceptans och hur vi kan bygga ett energisystem som inkluderar alla, inte bara några få, säger Elham Kalhori, expert på Power Circle och huvudförfattare till rapporten, i en kommentar.
En ny syntesrapport från Power Circle, på uppdrag av Energimyndigheten, kartlägger det svenska forskningsläget kring social hållbarhet i energiomställningen. Genom att analysera pågående forskningsprojekt, intervjua forskare och granska målgrupper och finansiärer, synliggör rapporten både möjligheter och utmaningar.
Rapporten ”Social hållbarhet i energiomställningen” visar att tvärvetenskap och mångvetenskap är avgörande verktyg för att förstå de komplexa frågor som energiomställningen väcker – men att det fortfarande finns hinder vad gäller bland annat samverkan, finansiering, meritering och publicering.
– Den här syntesrapporten är ett viktigt steg i att uppfylla vårt uppdrag att främja ett inkluderande och socialt hållbart elsystem. För att energiomställningen ska lyckas behöver vi öka kunskapen om hur olika grupper påverkas och hur fler kan involveras i omställningen. Rapporten ger oss en samlad bild av forskningsläget och pekar på konkreta områden där fortsatt arbete behövs, säger Tina Ringenson, forskningshandläggare på Energimyndigheten.
Läs hela rapporten.